Stevia

Stevia, superzoet en supergezond

 

De Europese Commissie heeft de plantaardige zoetstof stevia toegelaten. Sinds 11 november 2011 mogen voedselproducenten steviol glycosides als additief (E960) gebruiken. Stevia is maar liefst 300 x zoeter dan suiker! Je hebt er dus maar heel weinig van nodig.
Stevia is een plantje, van oorsprong uit Zuid- en Centraal Amerika onder de naam "stevia rebaudiana". Al eeuwen lang gebruiken de inheemse volkeren van Paraguay, Bolivia en Braziliƫ stevia als zoetstof. Bovendien gebruiken zij dit heilzame plantje al eeuwenlang voor het bestrijden van allerlei kwalen en aandoeningen, waaronder brandend maagzuur en spijsverteringsproblemen. Moderne westerse onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat stevia ook een positief en helend effect heeft op vormen van hypertensie en obesitas. Stevia heeft tevens een verlichtend of zelfs helend gunstig effect bij uitwendig gebruik, met name bij acne, eczeem en andere huidaandoeningen zoals psoriasis. Ook in China wordt reeds honderden jaren gebruik gemaakt van Stevia.

 

Boeken-tips over Stevia:

 

 

 

Koop stevia voordelig online:

stevia-poeder
Stevia niet bitter-poeder

 

Diabetes

Een ander groot gezondheidsvoordeel wat stevia biedt ten opzichte van alle geraffineerde suikers, is het feit dat stevia heel weinig calorieƫn bevat. Stevia voorkomt tandbederf en is geschikt voor diabetici, het verhoogt de bloedsuikerspiegel niet. Uit verschillende analyses en studies gebleken dat stevia de gevoeligheid voor insuline verhoogd en de aanmaak van insuline in het menselijk lichaam zelfs stimuleert, wat zelfs de gevolgen van diabetes en metabolisch syndroom mogelijkerwijs om kan keren. Stevia is verkrijgbaar in tabletten, poeder en druppels. Ook zijn er steviaplantjes en -zaden te koop voor de thuiskweek. Het lijkt een wondermiddel. Waarom duurde het dan zo lang voor stevia in Europa werd toegelaten? Voor een toelating van voedingsadditieven in Europa is het oordeel van de Europese organisatie voor voedselveiligheid EFSA nodig. Dit proces werd vele jaren vertraagd en gesaboteerd door de suikerlobby (stevia is DE concurent voor het ongezonde suiker). Stevia heeft een iets zoethout-achtige nasmaak al naar gelang de hoeveelheid en het soort gerechten. Echter is de nasmaak veel minder bitter dan bij het ongezonde aspartaam.

Lees HIER meer over gezonde en ongezonde zoetstoffen op deze site.


.